facebook
facebook catering dietetyczny Fitandeat yourube dieta fitandeat instagram konsultacje treningowe fitandeat g+ dieta dowóz fitandeat

10 tygodni dookoła świata - Tydzień Węgierski

Szia!  Tydzień Węgierski


 

 

Kuchnia węgierska zaliczana jest do kuchni środkowoeuropejskich i tworzy swego rodzaju odrębne zjawisko wśród kuchni świata. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest używanie w niej w sporych ilościach czerwonej papryki świeżej i sproszkowanej.  Poza tym kuchnia węgierska słynie również z pikantnego gulaszu czy przepysznej zupy rybnej. Innymi dość często stosowanymi składnikami w tej kuchni są: cebula, pomidory, wołowina, cielęcina, czosnek, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano czy tymianek. Ponadto na Węgrzech uprawia się w dużych ilościach winną latorośl, która dostarcza winogron do konsumpcji bezpośredniej, ale przede wszystkim do produkcji wina.  

Co znajdziecie w swoich zestawach w tym tygodniu? 


Węgierski placek z batatów z gombapörkölt (czyli z gulaszem grzybowym)

Placek ze słodkich ziemniaków z kremowym sosem grzybowym z boczniaków, z papryką. 

Zupa halaszele

Czyli tradycyjna węgierska zupa rybna, z karpiem, sandaczem, papryką oraz pomidorami. 

Naleśniki Gundel

Wyjątkowe naleśniki z dodatkiem orzechów włoskich, rodzynek i jogurtu. 

Koktajl melonowy

Melony i arbuzy są bardzo popularne na Węgrzech. U nas pyszny koktajl bananowy z bananami, migdałami i pomarańczą.

Lecsó 

Dobrze nam znane lecsó z cukinią, bakłażanem , pomidorami pelatti i tymiankiem. Tradycja w doskonałym wykonaniu.

Pogacsa z białym serem

Słodkie, puszyste ciasteczka z białego sera.


To tylko 4 kroki do lepszego Ciebie!

1. Wybierz dietę

dieta fitandeat

2. Wybierz termin

termin plan dieta catering

3. Wybierz dostawę

dostawa catering dietetyczny Warszawa Gdańsk

4. Zatwierdź!

dieta na dowóz Warszawa